CELINKI

Poduszki Celinki dla chłopca i dla dziewczynki

Ogłoszenie

ZAPRASZAM NA FORUM Z NOWYM ADRESEM http://www.szyjemycelinki.pun.pl

#1 2009-02-28 19:18:59

BeataK

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-09
Posty: 164
Punktów :   

Kącik kulinarny

Ponieważ jeszcze nie było tu nic o jedzeniu to ja zacznę
Na początek prośba do Panett-o przepis na pyszną szarlotkę,jeśli nie jest on rodzinną tajemnicą

Offline

 

#2 2009-03-01 20:12:54

panett

Administrator

9825024
Skąd: Kaszuby
Zarejestrowany: 2008-06-03
Posty: 641
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Pewnie trochę się spóźniłam, bo weekend minął, ale może przyda się na następny. Najlepsza jest jedzona na ciepło.

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka palmy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozdzielić żółtka i białka. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Do żółtek dodać palmę i resztę cukru. Ucierać, aż cukier przestanie chrzęścić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, odrobinę zostawić do zrobienia kruszonki, na to wyłożyć jabłka, lub mus na to pianka z białek. Na górę posypać kruszonką, którą robię przez dodanie cukru i trochę mąki do ciasta które zostawiłam, nie za dużo. Piec ok. 40 - 5o min. ale to już musicie sprawdzić same.


"Człowiek jest wolny jak ptak w klatce - może poruszać się tylko w pewnych granicach" Johann Kapar Lavater


MÓJ BLOG

Offline

 

#3 2009-03-02 09:45:19

BeataK

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-09
Posty: 164
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Dziękuję Panett
następną szarlotkę zrobię według twojego przepisu.
A wczoraj upiekłam taki jabłecznik:
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
cukier puder
1 kg jabłek ( ja użyłam pojemnik musu jabłkowego z tesco )

Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem,pianę ubić.
Mąki wymieszać razem z proszkiem,dodać utarte z tłuszczem jajka,potem wymieszać z pianą.
Na blaszce wyłożyć ok 2/3 ciasta,posypać bułką tartą,pokryć usmażonymi jabłkami.Przykryć resztą ciasta.
Piec ok.30 min.Posypać cukrem pudrem.
Też jedliśmy na ciepło
z bitą śmietaną!
Wszystkim smakowało.

Ostatnio edytowany przez BeataK (2009-03-02 09:47:08)

Offline

 

#4 2009-03-02 13:28:58

Roma

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-06
Posty: 71
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Ale narobiłyście apetytu, idę kupić składniki na szarlotkę!

Offline

 

#5 2009-03-08 17:32:06

BeataK

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-09
Posty: 164
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Właśnie skończyłam się objadać szarlotką wg przepisu Panett.Pycha!
Zapomniałam co prawda zostawić trochę ciasta na kruszonkę,ale zrobiłam ją szybko od poczatku,bo nie mogło być przecież ciasto bez kruszonki!

A na wierzchu oczywiście bita śmietana !

Offline

 

#6 2009-03-10 10:00:33

Roma

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-06
Posty: 71
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Ja już upiekłam w sumie 3 szarlotki z przepisu Panet - pierwsza była najlepsza, druga się przypaliła a trzecia była dobra. Teraz wypróbuję Beaty przepis.

Offline

 

#7 2009-03-11 17:00:22

panett

Administrator

9825024
Skąd: Kaszuby
Zarejestrowany: 2008-06-03
Posty: 641
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Ten przepis jest najlepszy gdy zamiast jabłek weźmiecie rabarbar.


"Człowiek jest wolny jak ptak w klatce - może poruszać się tylko w pewnych granicach" Johann Kapar Lavater


MÓJ BLOG

Offline

 

#8 2009-04-28 21:49:35

Ania_J

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-16
Posty: 795
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Dziewczyny mam pyszny przepis na Cytrynowiec. Polecam

Cytrynowiec Taty Gosi

Składniki

380 g masa roślinnego
2 szklanki cukru
6 żółtek
Sok z cytryny i skórka z cytryny
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
3 szklanki mąki


Wszystko utrzeć ( cukier + żółtko) + masło + mąka.
Wlać sok z cytryny i zapach cytrynowy
Z białek ubić pianę
Wyłożyć na ciasto , skórkę z cytryny, pianę i dobrze wymieszać łyżką
Piec 50 min w temp 180 ` C po przestudzeniu polać lukrem

Lukier
Sok z cytryny + cukier puder.

Offline

 

#9 2009-04-28 21:58:45

panett

Administrator

9825024
Skąd: Kaszuby
Zarejestrowany: 2008-06-03
Posty: 641
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Przepis na cista? teraz? za miesiąc najwcześniej będę próbować.


"Człowiek jest wolny jak ptak w klatce - może poruszać się tylko w pewnych granicach" Johann Kapar Lavater


MÓJ BLOG

Offline

 

#10 2009-04-28 22:05:19

Ania_J

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-16
Posty: 795
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Ale za to szczupła i piękna

Offline

 

#11 2009-05-30 07:54:23

Ania_J

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-16
Posty: 795
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki
Pychotki chodzą za mną i żyć mi nie dają kiedyś już je robiłam. Mnie osobiście najbardziej smakują z makiem, znikają momentalnie.  Może ktoś się skusi na zrobienie polecam.
http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Plus … eczki.html

Offline

 

#12 2009-06-12 09:50:48

basia.g

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-05
Posty: 437
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

14 czerwca jest dniem włóczki - w każdym mieście w całej Polsce ludzie wychodzą ze swoimi robótkami i dziergają publicznie - np w Gdańsku dzierganie zaczyna się od 16 pod Neptunem  - wyczytałam to z gazety forum

Offline

 

#13 2009-06-24 22:18:30

basia.g

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-05
Posty: 437
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

pyszny pleśniak zgapiony od mojej koleżanki Wioli - wszyscy się nim zachwycają ( albo dobrze kłamią    ) dzisiaj popołudniu  zrobiłam i zostało tylko 1/3 blachy a jeszcze muszę choć jeden kawałek dla Ani skitrać - jutro podam przepis ....jeśli są chętni na niego .

Offline

 

#14 2009-06-25 17:40:23

Ania_J

już jest nasz

Zarejestrowany: 2008-06-16
Posty: 795
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Jasne że są, wszyscy się nim zajadali na spotkaniach w Elblągu i Redzie.

Offline

 

#15 2009-06-25 18:33:04

 Celina

Administrator

4689791
Call me!
Skąd: Elbląg
Zarejestrowany: 2008-06-08
Posty: 1173
Punktów :   
WWW

Re: Kącik kulinarny

ja chcę ciasto a nie przepis.

Ania_J zostawisz trochę, proszę.Bo już zapomniałam jak smakuje to było tak dawno

Ostatnio edytowany przez Celina (2009-06-25 18:34:04)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pl