Poduszki Celinki dla chłopca i dla dziewczynki
Pewnie trochę się spóźniłam, bo weekend minął, ale może przyda się na następny. Najlepsza jest jedzona na ciepło.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka palmy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozdzielić żółtka i białka. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Do żółtek dodać palmę i resztę cukru. Ucierać, aż cukier przestanie chrzęścić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, odrobinę zostawić do zrobienia kruszonki, na to wyłożyć jabłka, lub mus na to pianka z białek. Na górę posypać kruszonką, którą robię przez dodanie cukru i trochę mąki do ciasta które zostawiłam, nie za dużo. Piec ok. 40 - 5o min. ale to już musicie sprawdzić same.
Offline
Dziękuję Panett
następną szarlotkę zrobię według twojego przepisu.
A wczoraj upiekłam taki jabłecznik:
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
cukier puder
1 kg jabłek ( ja użyłam pojemnik musu jabłkowego z tesco )
Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem,pianę ubić.
Mąki wymieszać razem z proszkiem,dodać utarte z tłuszczem jajka,potem wymieszać z pianą.
Na blaszce wyłożyć ok 2/3 ciasta,posypać bułką tartą,pokryć usmażonymi jabłkami.Przykryć resztą ciasta.
Piec ok.30 min.Posypać cukrem pudrem.
Też jedliśmy na ciepło
z bitą śmietaną!
Wszystkim smakowało.
Ostatnio edytowany przez BeataK (2009-03-02 09:47:08)
Offline
Właśnie skończyłam się objadać szarlotką wg przepisu Panett.Pycha!
Zapomniałam co prawda zostawić trochę ciasta na kruszonkę,ale zrobiłam ją szybko od poczatku,bo nie mogło być przecież ciasto bez kruszonki!
A na wierzchu oczywiście bita śmietana !
Offline
Ten przepis jest najlepszy gdy zamiast jabłek weźmiecie rabarbar.
Offline
Dziewczyny mam pyszny przepis na Cytrynowiec. Polecam
Cytrynowiec Taty Gosi
Składniki
380 g masa roślinnego
2 szklanki cukru
6 żółtek
Sok z cytryny i skórka z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Wszystko utrzeć ( cukier + żółtko) + masło + mąka.
Wlać sok z cytryny i zapach cytrynowy
Z białek ubić pianę
Wyłożyć na ciasto , skórkę z cytryny, pianę i dobrze wymieszać łyżką
Piec 50 min w temp 180 ` C po przestudzeniu polać lukrem
Lukier
Sok z cytryny + cukier puder.
Offline
Offline
Pluszki czyli rosyjskie bułeczki
Pychotki chodzą za mną i żyć mi nie dają kiedyś już je robiłam. Mnie osobiście najbardziej smakują z makiem, znikają momentalnie. Może ktoś się skusi na zrobienie polecam.
http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Plus … eczki.html
Offline
14 czerwca jest dniem włóczki - w każdym mieście w całej Polsce ludzie wychodzą ze swoimi robótkami i dziergają publicznie - np w Gdańsku dzierganie zaczyna się od 16 pod Neptunem - wyczytałam to z gazety forum
Offline
pyszny pleśniak zgapiony od mojej koleżanki Wioli - wszyscy się nim zachwycają ( albo dobrze kłamią ) dzisiaj popołudniu zrobiłam i zostało tylko 1/3 blachy a jeszcze muszę choć jeden kawałek dla Ani skitrać - jutro podam przepis ....jeśli są chętni na niego .
Offline
Jasne że są, wszyscy się nim zajadali na spotkaniach w Elblągu i Redzie.
Offline
ja chcę ciasto a nie przepis.
Ania_J zostawisz trochę, proszę.Bo już zapomniałam jak smakuje to było tak dawno
Ostatnio edytowany przez Celina (2009-06-25 18:34:04)
Offline